18 augustus 2021

ADSE presenteert onderzoek naar ijsafzetting bij 'tiltrotors' tijdens 47e European Rotorcraft Forum

ADSE presenteert onderzoek naar ijsafzetting bij 'tiltrotors' tijdens 47e European Rotorcraft Forum

Het ontwerp van systemen voor ijsbestrijding evolueert met de ontwikkeling van de nieuwe generatie vliegtuigen.

Tegenwoordig worden numerieke simulaties meer en meer toegepast naast de conventionele vliegproeven. Daarmee verschuift de aandacht voor ijsbestrijding naar een vroege fase van het ontwerpproces.

EU Clean Sky 2 Programma TRINIDAT

ADSE heeft veel ervaring met de certificatie van ijsbestrijding voor conventionele vliegtuigen. Om de laatste ontwikkelingen te blijven volgen op het gebied van testen en simulatie is ADSE deelnemer in verschillende R&D projecten, zoals het EU Clean Sky 2 Programma TRINIDAT.

TRINIDAT staat voor Tilt Rotor INlet Innovative Design and Testing. Het doel van dit project is om de geometrie van een motor-inlaat te ontwerpen die is geoptimaliseerd voor maximale aerodynamische prestatie met minimale ijsafzetting. Deze inlaat wordt ontworpen voor de zogenaamde Next Generation Civil Tiltrotor (NGCTR) die momenteel wordt ontwikkeld door Leonardo Helicopters.

trinidat 2

47e European Rotorcraft Forum

De numerieke analyse van de geometrie van de luchtinlaat heeft geleid tot interessante resultaten voor de NGCTR tijdens kruisvlucht, VTOL vlucht, en de overgang tussen deze vluchtfases. ADSE heeft deze resultaten samengevat in een publicatie. Deze kwam tot stand in samenwerking met het NLR en de Universiteit Twente. Op 8 september 2021 worden de resultaten gepresenteerd tijdens het 47e European Rotorcraft Forum.

Voor meer informatie en voor deelname aan dit virtuele evenement, kijk owww.erf2021.org.

Meer informatie

Voor meer informatie over het werk van ADSE en onze services, neem contact op met Ellen Norde: ellen.norde@adse.eu.